Archiwum 18 stycznia 2009


sty 18 2009 piwo
Komentarze: 0

PIWO

– napój alkoholowy o niskiej zawartości alkoholu (zazwyczaj do 7%), uzyskiwany w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki piwnej, otrzymywanej ze zbóż – głównie bakgrunnsbilder til jęczmienia (czasem także pszenicy), bez destylacji. Piwo to także używka.

Wbrew rozpowszechnionym sądom piwo nie jest produktem fermentacji chmielu, gdyż chmiel nie ulega fermentacji (a nawet ją zatrzymuje). Chmiel (w przypadku jasnych, klarownych piw w postaci granulek) jest tylko dodawany jako rodzaj przyprawy do piwa nadając mu charakterystyczny gorzki smak. Posiada także właściwości konserwujące.

Według najprostszej definicji, piwo to przefermentowany alkoholowo wywar pauseskærmen ze skiełkowanego, czasem dodatkowo prażonego, jęczmienia (lub pszenicy w przypadku piw pszenicznych), doprawiony na koniec chmielem.

piwoszon : :